Nogle sikrer at sitet virker, mens andre samler statistik ind til forbedring af din brugeroplevelse. Hvis du klikker videre, accepterer du vores brug af cookies.
Vil du vide mere om vores cookies, og hvordan du sletter dem, klik her
Ud af de i alt 202 døde, der blev fundet i jorden på ingeniørtroppernes øvelsesterræn, blev 106 stedt til hvile på Det Store Gravfelt den 29. august 1945.
På grund af enkelte ændringer mindes der i dag kun 104 begravede i Det Store Gravfelt. Tallet dækker over 100 danske modstandsfolk, tre sagesløse ofre samt én polsk modstandsmand. Mange blev skudt på Henrettelsespladsen. Andre er slået ihjel under razziaer eller i direkte ildkamp med det tyske sikkerhedspoliti og deres håndlangere.
Gravene er organiseret efter dødsdatoer, fra øverste højre hjørne til det nederste venstre hjørne. Alle gravsten er udført i Nexø-sandsten.
Mindeplade på Det Store Gravfelt med 91 indgraverede navne, heriblandt 8 medlemmer fra Hvidstengruppen.
Familierne til 91 andre opgravede personer valgte at lade dem genbegrave i deres respektive sogne. Her dækker tallet over 87 modstandsfolk samt 4 sagesløse ofre. Disse personers navne er indgraveret på mindepladen, der er udgjort af en serie enkeltplader på midten af gravfeltet.
Mindepladen bærer følgende inskription af Halfdan Rasmussen:
"Man fandt dig her i denne lund
hvor dødens stilhed bandt din mund
trygt sover du din barndom nær
ført hjem af dem du havde kær
men evigt taler rent og stort
den jord din død har helliggjort"
Gravfeltet gennemgik i perioden 2019-2020 en omfattende renovering. Renoveringen indebar udskiftning af trædestenene, der ligger på hele feltet. De originale mindeplader var desværre beskadiget i sådan en grad, at de ikke kunne restaureres, hvorfor de ligeledes måtte udskiftes. Projektet var stats- og fondsstøttet, hvoraf staten bidrog med 15,3 millioner kroner, og fonde med 1 million kroner.
Axel Poulsens monument.
Monumentet foran mindepladen er udført af billedhuggeren Axel Poulsen i norsk granit, med en inskription af Kaj Munk:
”Drenge, I drenge som døde. I tændte for Danmark i dybeste mulm en lysende morgenrøde.”
Ved monumentet bliver der stadig lagt blomster og kranse til minde om de faldne modstandsfolk, særligt på mærkedage i Mindelunden.
Fra Det Store Gravfelt har man i øvrigt udsigt over det areal, som tyskerne anvendte til at begrave modstandsfolk. De markerede gravene med nummererede træpinde.
På overstående billede ses plænen med de begravede modstandsfolk kort efter befrielsen.
Kreditering: Ukendt fotograf, Nationalmuseet
Grav fundet i maj 1945. Pinden markerer et gravnummer fra 127 til 133, hvilket skal forstås sådan,
at der her hviler syv modstandsfolk i en fællesgrav. Kreditering: Ukendt fotograf, Nationalmuseet
Højtideligheden d. 29 august 1945 lige inden kister og urner kom i jorden.
Kreditering: Ukendt fotograf, Nationalmuseet